Lästips

Lästips

Böcker som handlar om bröstcancer

 

Rosa boken : 10 berättelser om bröstcancer (Pocket)

av: Karin Wahlberg, Johanna Nilsson, Clara Lidström, Åsa Lantz, Karin Thunberg, Lena-Katarina Swanberg

 

Tio berättelser om bröstcancer.

 

Varje år får 8 000 svenska kvinnor beskedet att de har bröstcancer. Det är 21 kvinnor varje dag. En kvinna var 68:e minut.

 

För att väcka uppmärksamhet kring sjukdomen och bidra till forskning och vård ger Månpocket ut en antologi med nyskrivna och personliga texter om hur det kan vara att leva med och efter sjukdomen, som drabbad eller anhörig.

 

Kända författare och helt vanliga svenskar - överlevande, partners, barn och barnbarn - berättar om sina erfarenheter av bröstcancer. Deras texter är vittnesmål från en plats där alla föreställningar om livets självklarhet ersätts av rädsla och ovisshet, men där lycka och hopp fortfarande kan spira.

 

Åsa Lantz, Clara Lidström (UnderbaraClara), Johanna Nilsson, Karin Thunberg och Karin Wahlberg bidrar med varsin text. Författaren och journalisten Lena Katarina Swanberg har intervjuat Gaby Borglund, Bo-Göran Lickander, Carina Lundberg Markow, Linda Olofsson samt Elisabeth Roos och skrivit deras berättelser. Med förord av professorn och författaren Stefan Einhorn.

 

 

Bröstcancer : levd erfarenhet och fakta (Inbunden)

av: Åse Frank, Anna Gran, Eva Rundqvist, Maria Arman

 

Mer än 6 000 kvinnor får diagnosen bröstcancer varje år i Sverige. Den här boken är biografisk och beskriver tre kvinnors genomgångna behandling för bröstcancer och hur det har påverkat deras liv, till kropp och själ. Maria Arman, humanvetenskaplig forskare, sammanfattar och kommenterar.

 

Boken tar ett djupare perspektiv på det faktum att bröstcancer drabbar mer än "bara" kroppen. Det här är den bok som de här tre, förhållandevis unga kvinnorna, själva skulle ha velat läsa när de drabbades. Deras berättelser ger boken en djupare dimension. Vi får följa dem från de första misstankarna om cancer till genomgången behandling. Där emellan får vi ta del av deras tankar, deras förändrade relation till anhöriga och vänner samt nya syn på livet.Boken ingår i Ica Bokförlags medicinska serie.

 

Boken har fyra författare; Åse Frank, Anna Gran och Eva Rundqvist skriver om sina personliga upplevelser som cancerdrabbade. Maria Arman sammanfattar utifrån den sakkunniges perspektiv.

 

Bröstcancerboken

av: Ann Sköld Nilsson

 

Varje år får över 7 000 svenska kvinnor diagnosen bröstcancer. Det här är en handfast och praktisk bok för alla dem. Den här boken innehåller fakta och praktiska råd varvat med intervjuer. Den är en hjälp under hela processen från det att du misstänker att du har fått bröstcancer till hur undersökning går till, vad beskedet innebär både medicinskt och mentalt, olika behandlingsformer och vad de innebär och vilka biverkningar du kan drabbas av. Även anhörigperspektivet tas upp. Vilket stöd och hjälp kan anhöriga få? Vad säger jag till barnen? Men också frågor som rör den mentala berg- och dalbana som många patienter drabbas av.

 

 

Fångad av isen

av: Jerri Nielsen

 

Efter en uppslitande skilsmässa bestämmer sig Jerri Nielsen 1999 för att anta sitt livs utmaning - hon ska åka till Sydpolen som läkare i ett forskningsteam. Under åtta månader ska hon leva isolerad tillsammans med 40 andra personer. På vintern är det mer än 70 grader kallt, för kallt för flygplan att landa. Internet är deras enda kontakt med omvärlden.

Hon fångas omedelbart av isviddernas skönhet och i takt med att de andra i gruppen blir hennes nära vänner känner hon sig mer levande än någonsin. Men då hon finner en tumör i sitt ena bröst inser hon att hon svävar i livsfara. Med hjälp av sina vänner behandlar hon sig själv med kemoterapi tills det blir möjligt för ett flygplan att komma och hämta henne. Den dramatiska räddningen skapade löpsedlar runt om i världen och boken har länge legat i toppen på bestsellerlistan i USA.

 

Boken jag saknade när jag fick bröstcancer

av: Ingegerd Wachtmeister

 

"Varje dag får 15 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer. I maj 1994 var jag en av dem." Så börjar journalisten Ingegerd Wachtmeister sin bok om bröstcancer. Den är trots sitt ämne en ljus och trösterik bok, där författaren delar med sig av upplevelser och känslor. Hon redogör också för fakta och olika behandlingsformer, både traditionella och alternativa.

 

 

Stängt pga hälsosjäl

av: Agneta Klingspor

 

Hon klämde på den i november. Eller var det i somras på Bohus Björkö? Låg hon inte på sidan i det lilla rummet, trångt som en kabyss, och hamnade med handen där och kände en knöl? Hård, tydlig. Och glömde bort den. I november klämde hon igen, i december började hon undra och efter jul bestämde hon tid. Vad händer med en människa när hon hotas av en livshotande sjukdom? Vad innebär det att få en biljett till cancerland? Med en stark personlig prosa berättar Agneta Klingspor om sina känslor, sin vånda och sitt hopp från det att läkaren sa det lutar åt cancer. Det blir en väg genom sjukhuskulvertar, ensamma nätter i väntan på besked, långa promenader, om oro, om allt en kvinnas bröst står för. En bok om döden men ändå mer om livet. Med mobilkameran försöker hon hålla fast allt hon tror ska försvinna, fotar fotar. En Agnetaresa genom Cancerland i både text och bild. Agneta Klingspor är uppväxt i Uddevalla men bor idag i Stockholm. Hon är verksam som konstkritiker i Expressen sedan 1991 och har tidigare bland annat arbetat som litteraturkritiker i BLM. Agneta har skrivit 10 romaner. De två senaste Går det åt helvete är jag ändå född och Pressa läpparna här har givits ut av Bokförlaget Mormor. Om den senaste, Pressa läpparna här (2008) som också nominerades till Sveriges Radios Romanpris: Klingspors språk är guldbrokad och hudar och kaskader av taft. Det överväldigar, nästan kväver, som en krävande kyss. Inga-Lina Lindqvist, Aftonbladet Jag trycker läpparna mot den här berättelsen som inte underlåter vuxna kvinnor deras sexualitet, komplexitet, självständighet och begär. Anna Hallberg, Expressen Det här är Agneta Klingspor och då får man något utöver det vanliga. Thomas Nydahl, Kristianstadsbladet.

 

Senast uppdaterad: 2013-02-06